Недотримання санітарних норм – причина спалахів гострих кишкових захворювань у країні

2017-10-10 11:19:12

imageУправління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 27-28 вересня поточного року провело нараду з питань здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду в умовах сучасного законодавства.

У заході взяли участь керівники Держпродспоживслужби та представники центрального апарату, начальники управлінь державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства в областях.

Виступаючи, Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа наголосив, що епідеміологічна ситуація щодо виникнення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань у країні погіршується. Шляхами їх передачі є не тільки продукти харчування, але й вода, яку споживає населення, та контактно-побутові умови середовища. Особливе занепокоєння викликають спалахи захворювань в організованих дитячих колективах. Саме недотримання санітарних норм провокує виникнення цих недуг.

Планові перевірки суб’єктів господарювання скасовані, але їх відповідальність залишається на недостатньому рівні. Тому розгляд звернень громадян повинен бути максимально повним, з позаплановою перевіркою та, при виявленні порушень законодавства, із вжиттям відповідних заходів реагування. Також необхідно здійснювати контроль за усуненням виявлених порушень.      

На переконання Голови Держпродспоживслужби, державний нагляд повинен проводитись у тісній комунікації та взаємодії зі всіма відповідальними органами влади. При цьому В.Лапа зазначив, що належне виконання завдань і функцій із реалізації державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення залежить і від співпраці працівників усіх сфер діяльності Держпродспоживслужби.

Доповідаючи на нараді, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Олена Черненко висвітлила питання про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері санітарного законодавства в регіоні. Керівник підрозділу Головного управління підкреслила, що саме активна позиція спеціалістів держпродспоживслужби та цілеспрямована співпраця з управлінням освіти, науки, молоді та спорту, департаментом соціального захисту облдержадміністрації дозволили плідно попрацювати при підготовці до та під час оздоровчої кампанії, в ході підготовки до нового навчального року, з питань організації харчування організованих колективів тощо. Завдяки цьому вдалося уникнути грубих порушень чинного санітарного законодавства на об’єктах, а також швидко усувати виявлені недоліки. Мета такої роботи – запобігання виникненню спалахів кишкових інфекцій.

У такій же взаємодії здійснюється розгляд звернень громадян - із залученням працівників усіх напрямків діяльності держпродспоживслужби області (санітарного, фітосанітарного законодавства, ветеринарної медицини, безпечності харчових продуктів).

Під час наради також проаналізовано стан проведення санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів і групових харчових отруєнь.

Учасники наради підбили підсумки оздоровлення та відпочинку в 2017 році, підготовки до навчального року, обговорили питання надання адміністративних послуг.

Метою наради було визначення пріоритетних завдань держпродспоживслужби у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення та шляхів їх виконання.